Greenman levend standbeeld Klooijenberglaan, Zwolle
Greenman levend standbeeld Klooijenberglaan, Zwolle
Greenman levend standbeeld Klooijenberglaan, Zwolle
Greenman levend standbeeld Klooijenberglaan, Zwolle
Greenman levend standbeeld Klooijenberglaan, Zwolle

Op de Klooijenberg laan in Zwolle staat een levend Kunstwerk met de naam Greenman
Op verzoek van de bewoners geven we tekst en uitleg bij dit nu nog jonge kunstwerk. Op dit moment is het kunstwerk nog een hele jonge boom en daarmee eigenlijk ook nog een hele jonge jongen. De Levensduur van een wilg ligt tussen de 50 en 150 jaar. Na 5 tot 10 jaar (afhankelijk van de groei omstandigheden) zal het beeld vergroeid zijn en is het één boom geworden. Dan wordt zijn lijf de bast en heeft zijn hoofd een haardos van knotwilg. Het is een echt levend kunstwerk dat meegroeit met de seizoenen.

Ontstaan van het ontwerp
Bob: “Al na mijn eerste bezoek aan de wijk was het idee ontstaan om een boom een gezicht te geven en zo ook de wijk een gezicht te geven. Na de presentatie in het wijkcentrum hoorde ik van “Tante Till” een oude boom in de wijk die deze bijnaam had gekregen, een boom met een mensen naam. Na een eerste ontwerp liep ik tegen een oude profetie van de hopi indianen aan.

“When birds fall from the sky and the animals are dying, a new tribe of people shall come unto the Earth from many colors, classes, creeds, who by their actions and deeds shall make the Earth green again. They will be known as the Warriors of the Rainbow.”

Ik voelde meteen een link naar het levend bouwen en naar de nieuwe wijk waar duurzaamheid en respect voor de natuur een belangrijk aspect zijn. Ook de verscheidenheid aan mensen wordt aangehaald in deze profetie. Het idee voor “de rainbow warrior” was geboren, in een latere fase is deze naam veranderd in de Greenman.'

Relatie tot de wijk
Voordat Holtenbroek een woonwijk werd was het een drassig stuk land waar van nature de wilg graag groeide. Toen de woonwijk gerealiseerd werd is er nieuwe aarde opgebracht maar is in de plannen wel rekening gehouden met het groen dat een wijk vriendelijk en leefbaar maakt. Nu de wijk herbouwd is heeft groen weer een belangrijke plek in het geheel.

De wilg behoort tot de pioniersbomen. En kan drassige grond geschikt maken voor drogere gewassen. Dit staat direct in lijn met de oorsprong van de wijk en haar vooruitstrevendheid.

De Greenman komt in zowel alle religies voor als een beschermheer van de natuur uit wiens hoofd bladeren groeien. De wijk is er een waar vele religies samen wonen, de Greenman zal voor elke religie herkenbaar zijn.

Op zijn staf zit een rozenkwarts deze steen is de steen van het hart, hart voor de wijk en hart voor de natuur. Het Bronzen Gezicht met zijn vriendelijke, sprookjesachtige gelaat zorgt voor een prettige sfeer en zal mensen beter laten realiseren dat een boom een levend wezen is.

Zie ook de Beelden in Zwolle website